dijous, 10 de desembre del 2015

Andromedia (43)

(HD:Users:Desktop:System)
A la tercera planta hi havia els estudis que ocupaven els enginyers, on més hores hi havia passat el nen Xalaux. Era un lloc sorprenent on hi guardaven mostres i prototips. Sovint convidava a l’avi a visitar-los tot passejant entre màquines esventrades, taulers i lleixes. El senyor Xalaux assenyalava petits ginys mecànics molt divertits, com mans de fusta mòbils, petites màquines de cinema o un ninot de mida natural. Objectes vinculats a la seva infància. En una sala enrajolada i força més neta, hi havia els estudis de plànols. Allà li va presentar alguns membres de l’equip d’enginyers. Eren cervellets que sempre voltaven amb papers. Els obrers de la fàbrica es referien a ells com “els de dalt”. Els veien com a privilegiats, puix que vestien nets i vivien a l’Eixample, però estaven sotmesos a una forta pressió i a l'igual que ells només feien que treballar. Eren homes pàl·lids que pensaven molt i dormien poc. Alguns es van fer amics de l'avi, i quan el senyor Xalaux estava al despatx, els més veterans li parlaven d’ell. De petit, els ulls curiosos del nen Xalaux ho devoraven tot. Potser per tenir-lo entretingut, potser perquè era fill dels amos, van instal·lar pràcticament per ell una gran maqueta de tren on hi va passar moltes hores. Tot i no funcionar el trenet, el diorama encara hi era i una colla de figures de plom s’amagava pels seus racons.
En el moment que apareixia el Xalaux, els enginyers, molt discretament, els deixaven sols i l'avi acompanyava el pas de l'industrial, sempre una mica coix, com si fos garrell.
- Hi ha problemes, senyor Xalaux, no m'hen en surto amb els tipus. Es fonen massa d’hora, ja sap, les distàncies entre els punts…
- Massa calor.
- Si, efectivament. Massa calor. Ja he provat amb la proporció de l’antimoni però… Res.
-No et preocupis per això, crec que tinc la solució- Va dir taxatiu Xalaux i tot seguit es va quedar mirant meditatiu per un dels finestrals, com enumerant mentalment les noves xemeneies que cada cop més, s’alçaven al barri de Poblenou.