dimarts, 6 d’agost del 2013

Andromedia (17I)

(HD:Users)
Era el fill de la senyora Xalaux, net de Demià Xalaux, destinat a dirigir l'empresa familiar. L'hereu havia tornat amb les bones noves del nou segle, la corrent alterna, la radiodifusió i la propagació d'energia sense cable. Els avenços per un nou món.
Tot era diferent quan va néixer l’any 1881 i a la fàbrica tot just s’instal·laven els primers automotors elèctrics que l’abastien.
La gent al barri deia moltes coses, alguns atorgaven la paternitat a un viatger que va passar uns dies a Barcelona amb la senyora Xaló, altres deien que era fill d’un treballador que anava al llit amb ella. Ja de petit era un nen brillant. Demostrava gran concepció de l'espai i les estructures, i a l'escola també en matemàtiques i càlcul. Els veterans recordaven com ja de petit corria pels estudis i despatxos, abraonant-se sobre els papers que desplegaven els enginyers sobre la taula de caoba davant de la vidriera. El nen Xalaux, com ja sempre se l'anomenaria, era l'únic detall del dia que feia somriure els enginyers, i a vegades se l'emportaven als tallers on hi havien ginys que el fascinaven.
Industries Xalaux passava moments difícils, i després de l'Exposició Universal, la seva mare va prendre la decisió d'enviar-lo a formar-se lluny. Va marxar a una bona escola a França, i després a Amèrica, on va rebre una excel·lent educació i es va quedar molts anys experimentant a diferents universitats.
Quan va tornar al 1906, el nen Xalaux ja era un home. Estava més gras i definitivament lletjot. Com els savis despistats, sempre semblava tenir un peu lluny d'allí. Parlava una mena de català afrancesat amb termes descompassats. Deia haver vist coses importants i repetia sovint que havia estat ajudant de Tesla a la Wardencliffe. Per demostrar-ho ensenyava als tècnics de l’empresa la seva col·lecció de peces amb les que havien treballat. 
En aquell moment Poblenou era  el lloc amb més indústria del país, i la fàbrica estava immersa en la construcció de la primera línia ferroviària que unia Barcelona i Mataró que precisament la passava tocant, tot i així, les màquines que es trobava el nen Xalaux se li feien rudimentàries com joguines desfasades.
El món canviava, tot canviava, i com ell deia, calia començar a fabricar coses que passessin per una porta.